Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔ ΤΟΥ ΔΡΥΑΛΙΟΥ

-
======================================================= 
 
ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ  ΣΤΟ  ΔΡΥΑΛΙ  
ΕΝΑ  ΘΑΥΜΑΣΙΟ  ΔΩΡΟ  ΤΗΣ  ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ  ΔΡΥΑΛΙ
 
Βάσιμα δυνάμεθα να οραματισθούμε, να υποθέσουμε  και  να αποδεχθούμε  ότι όταν  αυτό το μεγαλείο της φύσης αγκαλιάζει και στοργικά  δίδει φιλιά στην ανθρώπινη ύπαρξη συνεχώς από της γεννήσεως της, εμπλουτίζει αυτήν [ την ανθρώπινη ύπαρξη]με πολλά ευγενή αισθήματα και αρετές, ειδικότερα στην αγάπη, στον ρομαντισμό, στον πολιτισμό και στην έφεση για απόκτηση γνώσης.
Βέβαια, εάν αυτό συμβαίνει, σε οποιοδήποτε ποσοστό, ας το αφήσουμε να το ερευνήσουν και ενδεχομένως να το διαπιστώσουν και ακόμη να το ομολογήσουν οι  φίλοι του Δρυαλίου και κυρίως  τα πρόσωπα, που γοητεύτηκαν και το αγάπησαν με την δική τους επιλογή και έγιναν ΚΑΙ  Δρυαλίτησες ΚΑΙ Δρυαλίτε  Δρυαλίτες.
==========================================================
 ΣΑΣ  ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΜΕ  ΣΤΗΝ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ  ΜΑΣ-  
WE  WELCOME YOU  TO OUR  BLOG SITE
=========================================================




  
=======================================================

 ===================================================

 ΜΑΝΗ
=======================================================

===========================================================
 ΤΑ  ΟΡΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ
==========================================================

==


 Η Μάνη είναι μια ιστορική περιοχή που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το μεσαίο πόδι από τα τρία που σχηματίζονται.
Έχει μήκος 75 χιλιόμετρα και καλύπτει έκταση 1800 τ. χλμ.
Εκτείνεται ανατολικά απο τα Τρίνησα κοντά στο Γύθειο, δυτικά απο τη Βέργα κοντά στη Καλαμάτα, στο σημείο που βρίσκεται η γέφυρα του Ξερίλα και η πινακίδα της Ιεράς Μητρόπολης και νότια μέχρι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, το ακρωτήριο Ταίναρο. Αυτά είναι τα αληθινά σύνορα της Μάνης.
Ανατολικά βρέχεται απο τον Λακωνικό κόλπο ενώ απο τα δυτικά απο τον μεσσηνιακό κόλπο.Κατα μήκος, στο μέσο της εκτείνεται ο Ταΰγετος.
Γεωγραφικά χωρίζεται στην Έξω Μάνη, όπου είναι η περιοχή απο τη Βέργα μέχρι το Οίτυλο,την Μέσα Μάνη, την περιοχή δηλαδή απο το Οίτυλο δυτικά και τον Κότρωνα ανατολικά μέχρι το Ταίναρο και την Κάτω Μάνη, τη περιοχή απο τα Μπαρδουνοχώρια μέχρι το Σκουτάρι.
Η Μέσα Μάνη επιπλέον διαχωρίζεται σε προσηλιακή (προς-ήλιος) όπου είναι το ανατολικό κομμάτι και αποσκιερή (απο-σκιερός) όπου είναι το δυτικό κομμάτι.
Η περιοχή ήταν πάντα αυτόνομη διοιηκητικά και αποτέλεσε  ιστορικά και οικιστικά ξεχωριστή.
Η Μάνη απο το 1899 και για μια δεκαετία αποτελούσε ξεχωριστό νομό, το νομό Λακωνικής (=Μάνης). Το διοικητικό δικαστήριο Καλαμών με την υπ’αριθμών  328 αποφασή του της 3ης Αυγούστου του 1917 καθορίζει τα όρια των τότε κοινοτήτων Σελίτσης Λακωνίας και Γιαννιτσάνικων Μεσσηνίας πέραν του Χειμμάρου Ξερίλα πρός Καλαμάτα.
Με νόμο της κυβέρνησης  Μεταξά το 1937,  η Μάνη διαχωρίστηκε και μοιράστηκε ανάμεσα στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας, δημιουργώντας τον διαχωρισμό σε Μεσσηνιακή και Λακωνική Μάνη. Η δικαιολογία για το διαχωρισμό ήταν οι δυσκολίες λόγω των μακρινών αποστάσεων και της απουσίας οδικού δικτύου. Με αυτό τον τρόπο θα γινόταν πιο εύκολη η πρόσβαση απο Καλαμάτα και Σπάρτη. Ο αληθινός λόγος βέβαια ήταν η αποδυνάμωση του ενιαίου χώρου της Μάνης και των κατοίκων της, οι οποίοι ήταν σκληροτράχηλοι και αντιστεκόντουσαν σε οποιαδήποτε μορφή κεντρικής εξουσίας.
Ο  αείμνηστος Μανιάτης ακαδημαϊκός Σωκράτης Κουγέας, με καταγωγή απο τους Δολούς Αβίας ,ο οποίος υπήρξε μεγάλη μορφή του πνευματικού κόσμου εκείνης της εποχής, όταν του είπαν ότι λόγω κοντινότερης απόστασης εντάχθηκε η ΒΔ Μάνη στο νομό Μεσσηνίας είπε χαριτολογώντας <<Για τον ίδιο λόγο θα έπρεπε να εκχωρηθεί η Κομμοτηνή κι η Ξάνθη στη Βουλγαρία>>.
==============================================



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου