Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821


--------------------------------------------------------------------------------
23   ΜΑΡΤΙΟΥ   1821
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ   ΤΗΣ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΑΠΟ   ΤΟ   ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ   ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ   ΥΠΟ  ΤΗΝ  ΑΡΧΗΓΙΑ   ΤΟΥ  ΑΡΧIΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ  ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ   ΗΓΕΜΟΝΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------



ΕΘΝΙΚΟΣ  ΥΜΝΟΣ
----------------------------------------------------------------------------
ΣΗΜΑΙΑ  ΤΗΣ  ΜΑΝΗΣ
---------------------------------------------------------------------------



ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ   ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ
Ο  ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ  ΤΩΝ  ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΤΑ  ΤΗΝ  ΚΗΡΥΞΗ  ΤΟΥ  ΠΟΛΕΜΟΥ\ΚΑΤΑ  ΤΩΝ  ΟΘΩΜΑΝΩΝ
ΤΗΝ 17  ΜΑΡΤΙΟΥ  1821
------------------------------------------------------------------------------



-----------------------------------------------------------



ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ  ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ  ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ
ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΛΗ
---------------------------------------------------------

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ  ΙΕΡΟΥ  ΝΑΟΥ  ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ
-----------------------------------------------------
ΕΔΩ  ΕΓΙΝΕ  Η  ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΤΩΝ  ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΓΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΥΘΕΡΩΣΗ
ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ  ΤΗΝ 17-ΜΑΡΤΙΟΥ  1821
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Από τις 17 Μαρτίου, όμως, οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, είχαν υψώσει τη σημαία της επανάστασης στην Τσίμοβα, σημερινή Αρεόπολη της Λακωνίας. ΄Πατέρες της Εκκλησίας της   Μάνης  όρκισαν και ευλόγησαν τα όπλα των καπεταναίων και των παλικαριών   στην Εκκλησία των Ταξιαρχών. Οι πολεμιστές  της ελεύθερης  Μάνης κήρυξαν  τον πόλεμον κατά  των οθωμανών κατακτητών της υπόλοιπης Ελλάδος.


Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης. Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του. Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό.

Επακολούθησε σύσκεψη των οπλαρχηγών, που αποφάσισαν τη δημιουργία μιας επαναστατικής επιτροπής, την οποία ονόμασαν «Μεσσηνιακή Γερουσία», για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα. Η ηγεσία της ανατέθηκε στον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που έφερε τον τίτλο Αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού. Την ίδια μέρα, η «Μεσσηνιακή Γερουσία», με Προκήρυξή της προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, γνωστοποιεί ότι οι πανελληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους. Το κείμενο της Προκήρυξης, το πρωτότυπο της οποίας σώζεται στα αρχεία του Foreign Office (βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών), είναι το εξής:

”Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, εκ μέρους του φιλογενούς αρχιστρατήγου των Σπαρτιατικών στρατευμάτων Πέτρου Μαυρομιχάλη και της Μεσσηνιακής Συγκλήτου.

Ο ανυπόφορος ζυγός της Οθωμανικής τυραννίας εις το διάστημα ενός και επέκεινα αιώνος, κατήντησεν εις μίαν ακμήν, ώστε να μην μείνη άλλο εις τους δυστυχείς Πελοποννησίους Γραικούς, ει μη μόνον πνοή και αυτή δια να ωθή κυρίως τους εγκαρδίους των αναστεναγμούς. Εις τοιαύτην όντες κατάστασιν στερημένοι από όλα τα δίκαιά μας, με μίαν γνώμην ομοφώνως απεφασίσαμεν να λάβωμεν τα άρματα, και να ορμήσωμεν κατά των τυράννων. Πάσα προς αλλήλους μας φατρία και διχόνοια, ως καρποί της τυραννίας απερρίφθησαν εις τον βυθόν της λήθης, και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας.
Αι χείρες ημών αι δεδεμέναι μέχρι του νυν από τας σιδηράς αλύσσους της βαρβαρικής τυραννίας, ελύθησαν ήδη, και υψώθηκαν μεγαλοψύχως και έλαβον τα όπλα προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας. Οι πόδες ημών οι περιπατούντες εν νυκτί και ημέρα εις τας εναγκαρεύσεις τας ασπλάγχνους τρέχουν εις απόκτησιν των δικαιωμάτων μας. Η κεφαλή μας η κλίνουσα τον αυχένα υπό τον ζυγόν τον απετίναξε και άλλο δεν φρονεί, ει μη την Ελευθερίαν.

Η γλώσσα μας η αδυνατούσα εις το να προφέρη λόγον, εκτός των ανωφελών παρακλήσεων, προς εξιλέωσιν των βαρβάρων τυράννων, τώρα μεγαλοφώνως φωνάζει και κάμνει να αντηχή ο αήρ το γλυκύτατον όνομα της Ελευθερίας. Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας.

Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας. Δικαίω τω λόγω η μήτηρ μας Ελλάς, εκ της οποίας και υμείς εφωτίσθητε, απαιτεί ως εν τάχει την φιλάνθρωπον συνδρομήν σας, και ευέλπιδες, ότι θέλει αξιωθώμεν, και ημείς θέλομεν σας ομολογή άκραν υποχρέωσιν, και εν καιρώ θέλομεν δείξη πραγματικώς την υπέρ της συνδρομής σας ευγνωμοσύνην μας.

1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα.

Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου

Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού”



ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ - ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΥΑΛΙΟΥ


========================================================================

Αρχείο:Naval gun (Ioannina).JPG
=============================================
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ  - ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΔΡΥΑΛΙΟΥ.
Επικοινωνία  μαζί μας : drialims@yahoo.gr
==============================================

1}.  ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ     ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
..................................................................
{ Πρόεδρε περιμένω  το Καταστατικό για ανάρτηση}

2}.ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
.................................................................................................................
{ Πρόεδρε περιμένω  κατάσταση των μελών τουΔ.Σ.
με φωτογραφίες εάν είναι δυνατόν για ανάρτηση}

3}. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ    ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

ΚΟΠΗ  ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ  ΝΕΟΥ  ΕΤΟΥΣ  2012

Την 29η Ιανουαρίου 2012 ημέρα Κυριακή,ώρα 18:00 το απόγευμα,στην αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Νίκαιας θα κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δρυμού Δρυαλί Μάνης.
Ο πρόεδρος Σταύρος Σ Μπαζάκος
................................................................................................................. 
Αναμένω ανακοινώσεις  για δημοσίευση.

ΌΛΑ ΤΑ  ΑΝΩΤΕΡΩ  ΝΑ  ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΟΎΝ:
drialims@yahoo.gr



============================================== 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΜΑΣ
ΌΛΑ ΤΑ  ΑΝΩΤΕΡΩ  ΝΑ  ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΟΎΝ:
drialims@yahoo.gr

============================================EE

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ταγματάρχης Κασλάς Δημήτριος από το Πουρί Ζαγοράς

   

 -------------------------------------------------------------------------------
Στο μνημείο του “Αγνώστου Στρατιώτη” στο αριστερό τμήμα αναγράφεται ο αριθμός “731″. Ο εν λόγω αριθμός αφορά στο “ύψωμα 731″ που βρίσκεται στην Κορυτσά μεταξύ των ποταμών Αώου και Άψου και συγκεκριμένα στη μάχη που δόθηκε εκεί κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Ο λόγος για τον οποίο συμπεριελήφθη στο μνημείο η προαναφερόμενη μάχη, είναι ο ηρωισμός που επέδειξαν ο διοικητής ταγματάρχης Κασλάς Δημήτριος από το Πουρί Ζαγοράς και οι Αξιωματικοί – Υπαξιωματικοί και Στρατιώτες του ΙΙ τάγματος Τρικάλων, που υπεράσπιζαν το ύψωμα.
Στην εν λόγω μάχη οι επιθέσεις των Ιταλών (συνδυασμένες επιχειρήσεις αεροπορίας – πυροβολικού – πεζικού) ήταν τόσο σφοδρές που είναι χαρακτηριστική η αφήγηση ενός Ιταλού έφεδρου ανθυπολοχαγού που συμμετείχε στη μάχη:
«Όταν εφορμήσαμε την πρώτη φορά κατά του 731, πίστευα ότι δεν θα συναντούσαμε ούτε έναν Έλληνα ζωντανό πάνω στο ύψωμα.
Τόσο σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί που προηγήθηκαν. Όμως εκείνοι ήταν εκεί και μας περίμεναν. Συνέχισα να πιστεύω το ίδιο και στις επόμενες επιθέσεις μας, που πάντα εκδηλώνονταν ύστερα από καταιγιστικά πυρά του πυροβολικού και της αεροπορίας μας.
Όμως πάντα μας περίμεναν και μας απέκρουαν. Μετά την τρίτη μέρα των επιθέσεών μας, έπαψα πια να ελπίζω ότι δεν θα συναντούσαμε ζωντανούς τους υπερασπιστές του 731 και οι στρατιώτες μας έπαψαν κι αυτοί να ελπίζουν πως η αεροπορία και το πυροβολικό μας θα είχαν αποτέλεσμα.
Αυτό είχε πολύ άσχημο αντίκτυπο στο ηθικό τους, το έβλεπα. Οι Έλληνες μας περίμεναν όρθιοι μπροστά στα κατεστραμμένα χαρακώματα με τις λόγχες περασμένες στα όπλα τους. Συχνά γελούσαν δυνατά και φώναζαν.
Είχαν υπερβεί τον άνθρωπο. Δεν ήταν άνθρωποι πλέον το πιστεύω αυτό, ήταν θηρία».


Χαρακτηριστικό της ανδρείας των υπερασπιστών είναι και η διαταγή του διοικητή προς το προσωπικό, όπως καταγράφεται στο προσωπικό του ημερολόγιο:


«Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων. Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω. Εμψυχώσατε τους άνδρας σας και τονώσατε το ηθικόν των. Τότε μόνον θα διέλθει ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».
Ήταν τόσο σημαντική η κατάληψη του υψώματος 731 για τους Ιταλούς που ο ίδιος ο Μουσολίνι είχε μεταβεί στην περιοχή για να παρακολουθεί την εξέλιξη των επιχειρήσεων
Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τις επιχειρήσεις το τοπίο θύμιζε “κρανίου τόπο” το δε ύψος της κορυφής είχε υποχωρήσει αισθητά (5μ) ως αποτέλεσμα των ανηλεών βομβαρδισμών, σύμφωνα δε με περιγραφές ενώ το τοπίο πριν τη μάχη ήταν γεμάτο καστανιές, μετά και μέχρι σήμερα παραμένει γυμνό.
Τελικά οι Ιταλοί ηττήθηκαν και το ύψωμα “731″ κατεγράφη στη νεώτερη ιστορία ως οι “νέες Θερμοπύλες”.
Σημείωση: Οι Ιταλοί ανήγειραν στο σημείο μνημείο ως φόρο τιμής στους πεσόντες και το ονόμασαν Ιερή Ζώνη……….εμείς ;;;;;









=================================================================

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010


Η ΓΕΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ

Μεγάλη έρευνα της γενετικής σύστασης των Ευρωπαίων με βάση 500.000 γενετικούς δείκτες
Μια μεγάλη καινούρια έρευνα για την γενετική σύσταση των Ευρωπαίων δημοσιευθηκε στο Current Biology.
Προηγούμενες έρευνες είτε χρησιμοποίησαν έναν περιορισμένο αριθμό γενετικών δεικτών, είτε μικρό αριθμό ατόμων από λίγους πληθυσμούς, είτε Ευρωαμερικανούς οι οποίοι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ασφαλείς αντιπρόσωποι των Ευρωπαϊκών λαών.
Η καινούρια έρευνα χρησιμοποίησε ένα τσιπ της Affymetrix που επιτρέπει την ταυτόχρονη μελέτη 500.000 πολυμορφισμών του αυτοσωματικού DNA ενώ συμπεριέλαβε και πάνω από 2.500 άτομα από μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και ενός δείγματος 51 Ελλήνων από τη Βόρειο Ελλάδα.
Τα κύρια συμπεράσματα της Έρευνας είναι τα εξής:Οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά ομοιογενείς γενετικά. Η γεωγραφία εξηγεί ένα μικρό μέρος της γενετικής τους σύστασης.Υπάρχει ένα γενετικό συνεχές, και κανένας πληθυσμός, με εξαίρεση τους Φινλανδούς δεν φαίνεται να είναι γενετικά απομονωμένος από τους υπόλοιπους.Η ομοιογένεια όμως δεν σημαίνει και έλλειψη διαφορών.

Τα άτομα που ανήκουν στην ίδια εθνότητα τείνουν να είναι γενετικά κοντά μεταξύ τους, και να είναι διαφοροποιημένα από άτομα άλλων εθνοτήτων.Ορισμένες εθνότητες φαίνεται να μην παρουσιάζουν επικάλυψη (π.χ. Ισπανοί ES1, ES2 και Σουηδοί SE). Άλλες φαίνεται να χωρίζονται εσωτερικά σε δυο γενετικά ξεχωριστά υποσύνολα (Ισπανοί ΕS1 και ΕS2 από τη Βαρκελώνη). Ορισμένες εθνότητες φέρονται να έχουν μεγάλη αμοιβαία επικάλυψη (Ιρλανδοί IE και Βρετανοί από το Λονδίνο UK). Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει ασύμμετρη επικάλυψη (π.χ. από την πρώην Γιουγκοσλαβία YU στους Έλληνες EL αλλά όχι το αντίθετο).
Οι πληθυσμοί της νοτίου Ευρώπης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ετεροζυγωτία και μικρότερη ανισορροπία συνδέσμων, ενώ δεν παρουσιάζεται τέτοια διαφοροποίηση κατά τον άξονα ανατολής-δύσης.Άρα ο πληθυσμός της Ευρώπης προήλθε μάλλον από το νότο προς τον βορρά, όπως δηλώνουν και τα αρχαιολογικά στοιχεία.
Αυτή η μελέτη καταδεικνύει πως οι Ευρωπαϊκές εθνότητες δεν αποτελούν μόνο πολιτιστικές οντότητες, τεχνητά κατασκευάσματα βασισμένα σε μύθους κοινής καταγωγής. Αντιθέτως αποτελούν σε κάποιο βαθμό και βιολογικές οντότητες. Τώρα πια είναι δυνατόν η ταυτοποίηση σε μεγάλο βαθμό της υποπεριοχής της Ευρώπης από την οποία προέρχεται ένας άνθρωπος.
Σχετικά με τους Έλληνες βλέπουμε πως δεν υπάρχει επικάλυψη με άλλους λαούς που μελετήθηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο, με εξαίρεση κάποιους από την πρώην Γιουγκοσλαβία που ομοιάζουν με τους Έλληνες.Οι κοντινότεροι λαοί στο συγκεκριμένο δείγμα είναι οι πρώην Γιουγκοσλάβοι και οι Ιταλοί. Οι μεν βρίσκονται ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τσέχους και Πολωνούς, οι δε βρίσκονται ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ισπανούς.Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μάλλον πως οι μεν Ιταλοί έχουν ομοιότητες τόσο με τους Ισπανούς όσο και με τους Έλληνες, ίσως λόγω του Ελληνικού αποικισμού αλλά και τη διάχυση του Νεολιθικού πολιτισμού από την Ανατολική Μεσόγειο.Οι δε πρώην Γιουγκοσλάβοι φαίνεται να προέρχονται τόσο από τους κατερχόμενους Σλάβους όσο και από προ-Σλαβικούς Βαλκανικούς πληθυσμούς


================================================================
Posted: 22 Dec 2011 01:54 AM PST
http://www.paraskevi13.com/wp-content/uploads/2011/07/img_05.jpg
Στις 17 Ιουλίου 1953 το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας (ΕΚΣΕ) αποκρούει μια ακόμα ισχυρή κινεζική επίθεση στο ΒΔ τμήμα της Ζουγκάμ-Νι.

Ένα μήνα νωρίτερα, στις 17 και 18 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, το ΕΚΣΕ είχε επιβεβαιώσει την αίγλη του μεταξύ των εκστρατευτικών Σωμάτων των διάφορων κρατών που συμμετείχαν στον πόλεμο όχι μόνο αποκρούοντας τις σφοδρότατες επιθέσεις των Βορειοκορεατών, που επιχειρούσαν την κατάληψη του υψώματος Χάρρυ, αλλά και διασπώντας, στη συνέχεια, την αμυντική γραμμή Γιομίνγκ, εξασφαλίζοντας έτσι μια ακόμα τιμητική διάκριση.



Πρόκειται για τις τελευταίες σκληρές μάχες που έδωσε το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στη μακρινή Κορέα, λίγες ημέρες πριν υπογραφεί η ανακωχή στις 27 Ιουλίου 1953 και ο πόλεμος πάρει ουσιαστικά τέλος, αφού θεωρητικά δεν έχει λήξει μέχρι τις μέρες μας, καθώς δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη χερσόνησο της Κορέας, η Ελλάδα βρισκόταν στην πιο δύσκολη φάση της νεότερης ιστορίας της. Μόλις είχε βγει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η οικονομία της ήταν διαλυμένη.

Αλλά το χειρότερο ήταν ότι μέσα στα σύνορά της συνεχιζόταν ένας «πόλεμος» ύπουλος που εκτός από το αίμα, το κύμα διώξεων και τις υλικές καταστροφές, διέλυε τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα είχε μόλις βγει από τον εμφύλιο πόλεμο, που μπορεί να είχε τελειώσει, θεωρητικά, κάποιους μήνες πριν (το 1949), ουσιαστικά όμως η διχόνοια συνέχιζε να κατατρώει τα σωθικά μιας χώρας χωρίς ουσιαστικά οικονομία και εξωτερική πολιτική.

Κάτω από αυτό το κλίμα το μόνο που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 29 Ιουνίου 1950 έκανε έκκληση προς τα κράτη-μέλη του, για παροχή στρατιωτικής βοήθειας ώστε να αντιμετωπιστεί η σύρραξη στην Κορέα, ήταν αξιόμαχοι, εμπειροπόλεμοι, μπαρουτοκαπνισμένοι στρατιώτες…

Στον πόλεμο επίσης συμμετείχαν: Αιθιοπία (με στρατό), Αυστραλία (με στρατό, ναυτικό και αεροπορία), Βέλγιο (με στρατό), Βρετανία (με στρατό, ναυτικό και πεζοναύτες), Γαλλία (με στρατό και ναυτικό), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (με στρατό, ναυτικό, αεροπορία, πεζοναύτες), Καναδάς (με στρατό, ναυτικό, αεροπορία), Κολομβία (με στρατό και ναυτικό), Λουξεμβούργο (με στρατό), Νέα Ζηλανδία (με στρατό και ναυτικό), Νότιος Αφρική (με αεροπορία), Ολλανδία (με στρατό), Ταϊλάνδη (με στρατό, ναυτικό, αεροπορία), Τουρκία (με στρατό) και Φιλιππίνες (με στρατό). Υγειονομικές μονάδες έστειλαν η Δανία, οι Ινδίες, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Την ηγεσία και τη βάση των δυνάμεων επέμβασης αποτέλεσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο εξοπλισμός όλων των στρατιωτικών δυνάμεων ήταν αμερικανικής προέλευσης, πλην του βρετανικού τμήματος που ήταν βρετανικής κατασκευής. Τέλος, όλα τα εκστρατευτικά σώματα και υγειονομικές μονάδες αποτέλεσαν οργανικά τμήματα υπό τη διοίκηση αμερικανικών μεραρχιών και αντίστοιχων αμερικανικών μονάδων αεροπορίας και ναυτικού, πλην της βρετανικής Μεραρχίας που τέθηκε υπό αμερικανικό σώμα στρατού.

Το ελληνικό Σώμα
Το αρχικό Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος, το οποίο απεστάλη στην Κορέα την περίοδο Νοεμβρίου 1950 μέχρι και 22 Αυγούστου 1951, αποτελούνταν από τη διοίκηση με το επιτελείο της και το Τάγμα του ΕΚΣΕ, συνολικής δύναμης 851 ανδρών με 63 οχήματα.

Αναχώρησε για την Κορέα από τον Πειραιά με το αμερικανικό οπλιταγωγό «Tζένεραλ Χαν» στις 16 Νοεμβρίου και αποβιβάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1950 στο λιμάνι του Πουσάν στη Νότια Κορέα, εντασσόμενο στο 7ο σύνταγμα Ιππικού της Αμερικανικής Μεραρχίας, ενώ όταν αργότερα το ΕΚΣΕ αποτέλεσε Σύνταγμα, εντάχθηκε στην 3η αμερικανική Μεραρχία και εγκαταστάθηκε στην αμυντική τοποθεσία Τσορβόν.

Από 23 Αυγούστου 1951 μέχρι το Δεκέμβριο 1953, η ελληνική δύναμη αυξήθηκε στους 1.063 άνδρες, ενώ μετά την επίτευξη εκεχειρίας από Ιανουάριο 1954 μέχρι Μάιο 1955 απετέλεσε Σύνταγμα με δύναμη 2.163 ανδρών.

Εν συνεχεία, μειώθηκε στους 850 άνδρες, ενώ από Ιούλιο 1955 μέχρι Δεκέμβριο 1955 στους 191 άνδρες. Τελικά από Ιανουάριο 1956 μέχρι Μάιο 1958 παρέμεινε στην Κορέα αντιπροσωπευτικό τμήμα αποτελούμενο από 1 αξιωματικό και 9 οπλίτες. Μετά την αρχική αποστολή και έως το 1955 πραγματοποιήθηκαν 22 αποστολές αντικαταστάσεως. Έτσι στο χρονικό διάστημα 1950-1955 στάλθηκαν στην Κορέα 669 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και 9.586 οπλίτες του ελληνικού στρατού (σύνολο ανδρών: 10.225).

Οι διακρίσεις
Το ΕΚΣΕ διακρίθηκε κατ’ επανάληψη είτε κατά την κατάληψη υψωμάτων είτε αμυντικών θέσεων, όπως του υψώματος 381 (Ιανουάριος του 1951), 326 (Μάρτιος του 1951) και 655. Στη συνέχεια (Οκτώβριος του 1951), έπειτα από 3ήμερη σφοδρή επίθεση, πέτυχε την κατάληψη του πολύ σημαντικού, λόγω της τοποθεσίας, ζωτικού υψώματος 313 – Σκοτς, κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του με 28 νεκρούς και 87 τραυματίες. Η επιτυχία αυτή του ΕΚΣΕ, που βελτίωσε την αμυντική συμμαχική γραμμή, προκάλεσε την τιμητική διάκριση μεταξύ των συμμαχικών Μονάδων που συμμετείχαν και έτυχε ηθικής αμοιβής με την απονομή ευαρέσκειας από τους προέδρους των ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας.

Η αξιόλογη δράση του ΕΚΣΕ συνεχίσθηκε με αμείωτο ρυθμό και ένταση με επιτυχείς επιθέσεις κατά των υψωμάτων Κέλλυ και 167. Επίσης, η δράση του στη μεγάλη επίθεση κατά του ζωτικού υψώματος ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΡΙ (Σεπτέμβριος του 1952), για την αποκατάσταση της απολεσθείσης αμυντικής γραμμής, επισφράγισε μεταξύ του συμμαχικού Στρατού το «λίαν αξιόμαχό» του. Οι τελευταίες μάχες του ΕΚΣΕ ήταν η απόκρουση των σφοδρότατων επιθέσεων του εχθρού, που επιχειρούσαν την κατάληψη του υψώματος Χάρρυ (Ιούνιος του 1953), και η απόκρουση στις 17 Ιουλίου 1953 της ισχυρής κινεζικής επίθεσης στο τμήμα της Ζουγκάμ-Νι.

Οι ιπτάμενοι
Αντίστοιχα το Σμήνος (13ο Σμήνος Μεταφορών) συγκροτήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου 1950 και απογειώθηκε για την εμπόλεμη περιοχή της Κορέας στις 11 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Αποτελείτο από επτά αεροσκάφη της 355 Μοίρας Μεταφορών, που έδρευε στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας και από προσωπικό επιλεγμένο από διάφορες ειδικότητες. Τον Αύγουστο του 1951 προστέθηκαν δύο ακόμα αεροσκάφη Dakota σε αναπλήρωση απολεσθέντων. Έτσι το σύνολο των αεροσκαφών που διατέθηκαν από την Ελλάδα ανήλθε στον αριθμό εννέα. Τα πληρώματα διέθεταν ήδη πείρα από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής 1941-’44.

Στις εκάστοτε αντικαταστάσεις του προσωπικού στέλνονταν μαζί με παλαιά στελέχη και νέα, από τη Σχολή Ικάρων των Τμημάτων Μονίμων και Εφέδρων και από τη νεοσύστατη Σχολή Αεροναυτίλων. Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Ελληνική Αεροπορία για πρώτη φορά στην ιστορία της εκτελούσε ένα τόσο μεγάλο διηπειρωτικό ταξίδι.

Οι Έλληνες αεροπόροι με τα μεταγωγικά αεροσκάφη της τότε τεχνολογίας, αφού τόλμησαν και πέτυχαν ένα ταξίδι μετάβασης πραγματική Οδύσσεια, που έκρυβε πολλούς κινδύνους, κυρίως πάνω από την περιοχή του Ειρηνικού, έπειτα από 21 ημέρες ταξιδιού και συνολικά περίπου 58 ώρες πτήσεων (ακολουθώντας το δρομολόγιο Ελευσίνα – Κύπρος – Σαουδική Αραβία – Πακιστάν – Ινδία – Ταϊλάνδη – Ινδοκίνα – Φιλιππίνες – Οκινάουα), έφθασαν στη Βάση Itazouke της Ιαπωνίας την 1η Δεκεμβρίου 1950. Αμέσως μετά την άφιξή του το 13ο Σμήνος Μεταφορών εντάχθηκε στην 21η Αμερικανική Μοίρα της 374 Πτέρυγας Μεταφορών, λόγω της ανάγκης για άμεση συμμετοχή του στις επιχειρήσεις.

Αποστολές και εξορμήσεις
Τα αεροπλάνα του Σμήνους, με τα ελληνικά χρώματα και με την επιγραφή ROYAL HELLENIC AIR FORCE, είχαν ως αποστολές: τον εφοδιασμό εγκλωβισμένων συμμαχικών δυνάμεων, μεταφορά τραυματιών, προσωπικού, αιχμαλώτων, ταχυδρομείου και πάσης φύσεως υλικού, ρίψεις εφοδίων, πυρομαχικών και αλεξιπτωτιστών, καθώς επίσης και αποστολές ψυχολογικών επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών. Τα θρυλικά Dakota πρόσφεραν ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, καθώς ήταν ευέλικτα στην εκμετάλλευση.

Μπορούσαν άμεσα να ανταποκριθούν στις εκάστοτε παρουσιαζόμενες ανάγκες, είχαν τη δυνατότητα να προσγειώνονται σε μικρού μήκους διαδρόμους, πρόχειρα κατασκευασμένους για τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Τα αεροδρόμια όμως και τα πεδία προσγείωσης της Κορέας έκρυβαν πολλούς κινδύνους. Υπήρχαν ελλείψεις σε ραδιοβοηθήματα, ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας είχε υποτυπώδη οργάνωση, υπήρχαν δυσμενείς παράγοντες όπως η ιδιάζουσα μορφολογία του εδάφους, οι έντονες καιρικές συνθήκες, η επίδραση στους χειμωνιάτικους μήνες των πολικών μαζών της Μαντζουρίας, η συνεχής ως εκ τούτου παρουσία χιονιού, πάγου, ισχυρότατης παγοποίησης στα σύννεφα και μαζί η ολισθηρότητα των διαδρόμων.

Αξιομνημόνευτες είναι οι αποστολές στο αεροδρόμιο Yoju. Επρόκειτο περί εδαφικής λωρίδας πολύ περιορισμένων διαστάσεων, που βρισκόταν σε κατηφορικό τμήμα ορεινού συγκροτήματος. Στο πρώτο διάστημα η έδρα του Σμήνους ήταν στην Ιαπωνία, διαδοχικά στα αεροδρόμια Itazouke, Tachikawa και Ashiya. Στο διάστημα αυτό το Σμήνος επιχειρούσε στο θέατρο επιχειρήσεων της Κορέας με κλιμάκια, εξορμώντας από τα αεροδρόμια της κορεατικής χερσονήσου Yompo, Pusan-East, Taegu και Kimpo. Από τον Ιανουάριο του 1952 όλη η δύναμη του Σμήνους επιχειρούσε πλέον από την Κορέα, πρώτα από το αεροδρόμιο της Σεούλ και στη συνέχεια από το Kimpo.

Το Σμήνος, πριν ακόμη τα πληρώματά του προσαρμοστούν στις συνθήκες του περιβάλλοντος και του πολέμου, διετάχθη όπως μεταβεί κλιμάκιο αεροσκαφών του στην Κορέα, για τη διάσωση τραυματιών από το πεδίο της μάχης. Τρία ελληνικά αεροσκάφη μαζί με άλλα ιδίου τύπου της 21ης Αμερικανικής Μοίρας, έλαβαν μέρος στη διάσωση 4.700 τραυματιών της 1ης Αμερικανικής Μεραρχίας Πεζοναυτών.

Η μεραρχία αυτή μαχόταν πέραν του 38ου Παραλλήλου στη Βόρεια Κορέα και απειλούμενη με καταστροφή από τα κινεζικά στρατεύματα στην περιοχή του Koto-ri, συμπτυσσόταν προς το λιμάνι Hungam όπου θα επιβιβαζόταν σε πλοία. Τα αεροσκάφη Dakota, δημιουργώντας αερογέφυρα, παραλάμβαναν τους πολυάριθμους τραυματίες από τον εντός της ζώνης μάχης πρόχειρο διάδρομο στο Hangaru-ri και τους μετέφεραν στο κοντινό αεροδρόμιο Yonpo, από όπου μεγάλα αεροσκάφη τους μετέφεραν σε νοσοκομεία της Ιαπωνίας.

Οι τιμές
Αργότερα, ολόκληρη η 21η Μοίρα και το 13ο Σμήνος τιμήθηκαν με την προσωπική ευαρέσκεια του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ οι χειριστές και τα πληρώματα που έλαβαν μέρος στην επική αυτή επιχείρηση με το «Μετάλλιο Αέρος» (Air Medal) των ΗΠΑ, για ηρωισμό και πράξεις που υπερέβαιναν κατά πολύ το καλώς εννοούμενο καθήκον.

Από τα ελληνικά πληρώματα παρασημοφορήθηκαν εννέα αξιωματικοί, έξι υπαξιωματικοί και τέσσερις σμηνίτες. Επίσης, αναφέρονται οι αποστολές στα νησιά πέραν του 38ου παραλλήλου εντός της εχθρικής περιοχής, Paeng Yong Do και Cho Do. Οι εκεί πρόχειροι διάδρομοι είχαν αντίστοιχα τους κωδικούς Κ-53 και Κ-54. Η προσέγγιση γινόταν στον «αφρό της θάλασσας» και οι προσγειώσεις με μεγάλη επιδεξιότητα και προσοχή, λόγω των ανώμαλων συνθηκών και των ισχυρών πολλές φορές ανέμων.

Ιδιαίτερα στο Κ-53, στο νησί το επονομαζόμενο Leopard Base (είναι το νησί που πρόσφατα πλήγηκε από πυρά της Βόρειας Κορέας), οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις πραγματοποιούνταν πάνω στην ανθεκτική αργιλώδη επιφάνεια που άφηνε η θάλασσα όταν υποχωρούσε, με βάση το χρόνο που διαρκούσε η άμπωτη.


Οι αριθμοί
Αναφερόμενοι σε αριθμούς, το Σμήνος κατά τη διάρκεια της δράσης του στην Κορέα εκτέλεσε 2.916 πολεμικές αποστολές με 13.777 ώρες πτήσεων. Μετέφερε συνολικά 70.568 επιβάτες, 9.243 τραυματίες και 11.104.550 λίβρες εφοδιαστικού υλικού. Επιπλέον έκανε ρίψεις 17.000 λιβρών πυρομαχικών και εφοδίων. Το 13ο Σμήνος κατόπιν αποφάσεως της ελληνικής κυβέρνησης τερμάτισε την παραμονή του στην Κορέα το 1955.

Προετοιμάστηκε για την επιστροφή του στην αεροπορική βάση Ashiya της Ιαπωνίας και στις 8 Μαΐου απογειώθηκε με τα πέντε εναπομείναντα στη δύναμή του αεροσκάφη, για να προσγειωθεί μετά από ενδιάμεσους σταθμούς στην Ελευσίνα στις 23 Μαΐου του 1955.

Το ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα είχε επιδείξει και φιλανθρωπικό έργο στην Κορέα.
Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι του τάγματος παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε Κορεάτες, ενήλικες και παιδιά, θύματα του πολεμικών συγκρούσεων, ενώ με έρανο μεταξύ του προσωπικού του ΕΚΣΕ πραγματοποιήθηκε η ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Σεούλ.

Οι απώλειες

Οι συνολικές απώλειες και των δύο στρατοπέδων έφθασαν τα 2 εκατομμύρια ψυχές, ενώ κάποιοι αναλυτές τις ανεβάζουν σε 4 εκατομμύρια. Στο πεδίο της μάχης έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνδρες των Νοτιοκορεατών και των συμμάχων τους και 280.000 τραυματίστηκαν, ενώ για τους Βορειοκορεάτες και τους συμμάχους τους οι νεκροί ξεπέρασαν τους 400.000 και οι τραυματίες τους 486.000.

Από ελληνικής πλευράς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στην Κορέα έχασαν τη ζωή τους 6 αξιωματικοί και 168 οπλίτες του Στρατού Ξηράς και 12 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ αυτών και ο Δκτής του Σμήνους). Οι τραυματισθέντες ανήλθαν σε 33 αξιωματικούς και 577 οπλίτες. Επίσης, απωλέσθηκαν τα 4 από τα 9 διατεθέντα αεροσκάφη.


Αναγνώριση από ΗΠΑ, Κορέα και Ελλάδα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απένειμε στην πολεμική σημαία και στους άνδρες του ΕΚΣΕ έξι Πολεμικούς Σταυρούς (Distinguished Service), 32 Ασημένιους (Silver Stars), 110 Χάλκινους (Bronze Stars) και 19 Αεροπορικά Μετάλλια (Air Medals) σε άνδρες του 13ου Σμήνους Μεταφορών.

Η Νότια Κορέα, σε αναγνώριση της θυσίας των 186 Ελλήνων Μαχητών και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ανήγειρε στην περίφημη κοιλάδα των Ηρώων (τοποθεσία Γιουτζού Κιουν Τζι Ντο), κοντά στη Σεούλ, μεγαλοπρεπέστατο μνημείο πεσόντων για τους Έλληνες μαχητές, όπου σε πλάκα αναγράφεται:
«Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες της Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς». Το 1993 για τον ίδιο σκοπό ένα άλλο μνημείο κατασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 2004, με δαπάνες της Κορέας σε χώρο που διέθεσε ο Δήμος Παπάγου, ένα μνημείο τιμά και θυμίζει στους επισκέπτες και τους περαστικούς, ονομαστικά, τους νεκρούς εκείνου του αγώνα.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΔΡΥΑΛΙ ΣΤΗΝ ΒΙΟΧΩΧΡΟΝΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ


   Τέως  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΔΡΥΜΟΥ  { ΔΡΥΑΛΙΟΥ }.
--------------------------------------------------------------

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΙ 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ  ΔΡΥΜΟΥ


  Όλοι εμείς  ΟΙ  Δρυαλίτες , οφείλουμε  σε όλους αυτούς  τους εκλεκτούς Συγχωριανούς μας , που διατέλεσαν Κοινοτάρχες,  πολλές χάριτες , κυρίως Ευγνωμοσύνη, γιατί όλοι  ωφέλησαν και ευεργέτησαν το χωριό μας  με πράξεις –έργα  και ηθική – Πατρική Στοργή. Για το λόγο αυτό  όλοι μας αναπέμπουμε  προσευχές προς τον ύψιστο Θεό μας  για  Ψυχική  γαλήνη  των επτά πρώτων  μεταστάντων στας αιωνίους  Θείας  Μονάς  και για τον 8ον  τον Αξιαγάπητο μας  Γεώργιο  να συνεχίσει   όπως πάντα δυναμικά  την ευεργετική και παραγωγική  δραστηριότητα του στην  ευάερο, την πανοραμική  και ψυχευφρόσυνη  φυσική Φωλιά μας , που ονομάζεται ΔΡΥΑΛΙ
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣTΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΔΡΥΑΛΙΟΥ

============================ο=======================================================
ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΕΞΕΛΙΞΗ   ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ  ΙΣΤΟΥ  ΤΟΥ   ΟΙΚΙΣΜΟΥ   ΤΟΥ ΔΡΥΑΛΙΟΥ
================================================================

ΠΡΩΤΟΣ   ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ   ΙΣΤΟΣ   ΣΤΟ   ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΤΟΥ ΔΡΥΑΛΙΟΥ


====================================================================

Ο πρώτος  Οικιστικός  Ιστός  του ΔΡΥΑΛΙΟΥ  εμφανίζεται στην θέση με το σημερινό τοπωνύμιο <<  ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ >> , Νοτιοδυτικά  από τον σημερινό οικιστικό Ιστό του Δρυαλιού  και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων  περίπου, σε ένα μικρό < οροπέδιο > το οποίο δεν είναι ορατό από την θάλασσα. Τα σημερινά ευρήματα του οικισμού αυτού δηλώνουν ότι υπήρξε οργανωμένη  οικιστική Κοινότητα με  μεγαλιθικά κτίσματα. Ένα μέρος  του οικισμού αποκαλείται << Φυλακή >>.Τόσο από την ονομασία του, όσο  και από τον σχεδιασμό και την μορφή  των εμφαινομένων  θεμελίων  του οικήματος  πρέπει πράγματι να πρόκειται  για φυλακή. Δηλαδή  στον  οικισμό αυτό  θα κατοικούσε οργανωμένη κοινωνική ομάδα  με κάποια μορφή  Νομικής και Διοικητικής  οργάνωσης και λειτουργίας.
Η άποψη αυτή ενισχύεται και διηγήσεις  που διαδίδόντο από πρόσωπα προχωρημένης ηλικίας καταγόμενα - κατοικήσαντα στο νέο οικισμό του Δρυαλιού, των οποίων οι γονείς κατοίκησαν στον παλαιό οικισμό [παληοχώρι]. Να ληφθεί υπόψη ότι μέλη οικογένειας που κατοικεί στο Δρυαλί κατοικούσαν στο Παληοχώρι.
Παρακαλούνται  οι αξιαγάπητοι Δρυαλίτες, που επιθυμούν  και δύνανται να προσφέρουν  την συνδρομή τους για συμπλήρωση, επώνυμα, του μικρού προαναφεόμενου ιστορικού.
  Η διαβίβαση  μπορεί να εκτελεστεί στην διεύθυνση <<drialims@yahoo.gr  >>--------------------------------------------------------------------------------
Θα   ακολουθήσει  ανάρτηση  φωτογραφιών από το ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ.
ΚΑΙ ΕΔΩ  ΑΝΑΜΕΝΩ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ  ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.
Η διαβίβαση  μπορεί να εκτελεστεί στην διεύθυνση <<drialims@yahoo.gr>>

====================================================================================

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΡΥΑΛΙΟΥ

Ο σύγχρονος  οικιστικός Ιστός  του Δρυαλιού  αποτελείταια από τρεις  επί μέρους [ μικρότερους ] οικισμούς, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους σε μικρή σχετικά απόσταση.
Οι  τρείς αυτοί οικισμοί είναι :
1}.  H  ΧΩΡΑΣτη  Χώρα διαμένουν μέλη  των Οικογενειών  ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, ΜΠΑΖΑΚΟΥ, ΚΟΤΣΟΛΙΑΚΟΥ, ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΛΕΚΚΑΚΟΥ, ΒΟΡΕΑΚΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ, ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ, ΧΩΡΙΚΗ

2}. ΤΑ   ΦΩΤΕΙΝΙΑ -ΤΖΕΦΕΡΙΑΝΙΚΑ. 

ΟΙΚΙΑ  ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ  ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ










--------------------------------------------
       Το όνομα Φωτείνια παράγεται προφανώς από την λέξη  ΦΩΤΕΙΝΑ, δεδομένου ότι πράγματι είναι ένας χώρος  πολύ φωτεινός με εξαίρετη, ευρεία και ευχάριστη θέα προς τον Λακωνικό Κόλπο, έχοντας ακριβώς απέναντι την Νεάπολη Βιών της Λακωνίας.  Απέχει από την θάλασσα 1000 μ περίπου και έχει υψόμετρο  295 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
       Η λέξη ΤΖΕΦΕΡΙΑΝΙΚΑ προέρχεται από το όνομα της οικογένειας, δεδομένου ότι κατοικείται μόνο από μέλη της οικογένειας.                                      
Στα  Φωτείνια  διαμένουν μέλη  της οικογένειας ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ

3}. ΤΟ  ΚΟΝΙΤΣΙ.
Στο  ΚΟΝΙΤΣΙ διαμένουν μέλη  της οικογένειας  ΧΩΡΙΚΗ
================================================================


    ΙΣΤΟΡΙΚΟ   ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ  ΙΣΤΟΥ  ΝΕΟΥ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ  ΔΡΥΑΛΙΟΥ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ   ΟΙΚΙΩΝ
====================================================================
 1}. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ   ΟΙΚΙΩΝ  ΚΑΤΑ  ΟΙΚΙΣΜΟ  ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ  ΤΟΥ  ΔΡΥΑΛΙΟΥ.

 

Α]. : ΦΩΤΕΙΝΙΑ - ΤΖΕΦΕΡΙΑΝΙΚΑ.
-------------------------------------------------------------------

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ   ΟΙΚΙΩΝ
Ακολουθεί απεικόνιση,φωτογράφηση - περιγραφή οικιών με κάποιο μικρό ιστορικό των οικιών.
Με την περιγραφή αυτή θα αναφέρεται για κάθε μία οικία ένα μικρό ιστορικό αυτής από της ανεγέρσεως της. Δηλαδή ποία πρόσωπα κατοίκησαν σε κάθε οικία από της ανεγέρσεως της μέχρι σήμερα, με αναφορά ενός μικρού ιστορικού. Στα ιστορικά θα αναφέρονται κυρίως και οι τελούμενοι γάμοι των προσώπων και έτσι με την μέθοδο αυτή θα προκύπτουν και οι δεσμοί συγγενείας μεταξύ των διαφόρων οικογενειών, ώστε οι νεώτεροι να γνωρίζουν τους δεσμούς συγγενείας των οικογενειών, γεγονός που θα ενισχύει -θα προάγει την καλή επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων - καταγομένων προσώπων από το Δρυαλί.
ΑΚΟΜΗ με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατόν να καταγραφεί έστω και στοιχειωδώς η μικρή ιστορία του ΔΡΥΑΛΙΟΥ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ   όλα  τα αξιαγάπητά μου συγγενικά - φιλικά πρόσωπα, που κατάγονται από το Δρυαλί να προσφέρουν  την << ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ >>  με  εργασίες όπως  η παρακάτω αναφερομένη  για  τις οικίες του Δρυαλίου για  ανάρτηση στην παρούσα Ιστοσελίδα, δεδομένου ότι όπως έχει αναφερθεί στον τίτλο αυτής ότι δεν ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΝΤΑΚΤΗ αυτής αλλά ανήκει σε όλο το Δρυαλί.
Ακόμη υπενθυμίζω ότι κατά την κοπή της Πίττας στο Δημαρχείο Νικαίας  τα προαναφερόμενα  εγένοντο δεκτά από την Γενική Συνέλευση.
ΣΥΝΕΠΩΣ  νομιμοποιούμαι να αξιώνω την συνδρομή κυρίως  από το Διοικ. Συμβούλιο του Συλλόγου μας [ Δρυαλίου], ιδιαιτέρως από τον αξιαγάπητο και πολύ δραστήριο - παραγωγικό Πρόεδρο μας, τον αγαπητό μας, Σταύρο Μπαζάκο.
ΑΚΟΜΗ  ΑΝΑΜΕΝΩ   από το Δ.Σ.  του Συλλόγου μας για 
  =========================================================
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ  ΟΙΚΙΩΝ  ΚΑΤΑ   ΟΙΚΙΣΜΟ  ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ  ΙΣΤΟΥ  ΤΟΥ  ΔΡΥΑΛΙΟΥ
============================================
Ι}.ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΦΩΤΕΙΝΙΑ -ΤΖΕΦΕΡΙΑΝΙΚΑ

1α}.ΟΙΚΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
-------------------------------------------------






ΟΙΚΙΕΣ  Πετρόπουλου Γρηγ
ορίου Τζεφεράκου -δεξιά και αριστερλα
Δημητρίου Γρηγορίου  Τζεφεράκου



-------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Οικία  Πετρόπουλου   ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ  του Γρηγορίου και της  Ποτίτσας,τους  γεννήσεως 1896 στο Δρυαλί, αποβιώσαντος το έτος 1941, από παθολογικά  αίτια .αίτια.
Η  οικία αυτή είναι γνωστή και ως { ΠΥΡΓΟΣ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΥ}
 Η οικία αυτή  αποτελεί παραδοσιακή Μανιάτικη λιθόκτιστη οικία, σε σχεδιασμό και κατασκευή Μανιάτικου Πύργου.
Ο τύπος αυτών των οικιών [των Πύργων ] στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης αποτελεί μία  ιδιότυπο οικοδομική οικιστική κατασκευή, η οποία επινοήθηκε κάτω από ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες,  με κυρίαρχη αντίληψη, αυτήν της προστασίας – άμυνας των κυρίων αυτών κατά κύριον λόγον και  επικουρικά για κάλυψη στεγαστικών αναγκών  και ένεκα του λόγου αυτού πάντοτε  κατασκευάζοντο συνεχόμενα συμπληρωματικά οικοδομικά κατασκευάσματα για κάλυψη στεγαστικών αναγκών. 
Όπως είναι ιστορικά γνωστό η περιοχή της Μάνης κατά την διάρκεια της Οθωμανικής  κυριαρχίας δεν τέθηκε ποτέ  ουσιαστικά υπό την οθωμανική έννομη τάξη και Διοίκηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση και επιβολή στην περιοχή της Μάνης μιας ιδιότυπης τοπικής έννομης τάξης  και << Δημόσιας Διοίκησης >>  από φυσικά πρόσωπα – Όργανα αναδεικνυόμενα μέσα στην κλειστή αυτή κοινωνία με βάσει την προσωπική τους και  οικογενειακής τους  ισχύ και επιρροή.
Επειδή στην περιοχή της Μάνης δεν υπήρχαν κρατικά όργανα επιβολής του νόμου, επόμενο ήταν  να επικρατεί η αυτοδικία και το δίκαιο του ισχυρότερου.
Η κρατούσα αυτή κοινωνική κατάσταση στην περιοχή της Μάνης είχε σαν αποτέλεσμα οι ισχυρές οικογένειες  να ανεγείρουν  οικογενειακά φρούρια, δηλαδή ειδικές κατοικίες, σε σχεδιασμό και κατασκευή του παραδοσιακού ΠΥΡΓΟΥ της Μάνης για την προστασία τους από άλλες τοπικές ομάδες – οικογένειες μεταξύ των οποίων προέκυπταν διαφορές από συγκρούσεις συμφερόντων.    
Ο ΠΥΡΓΟΣ της οικογένειας Τζεφεράκου  οικία Πετρόπουλου Τζεφεράκου κτίσθηκε το έτος 1879 από τον Τζανέτο Τζεφεράκο  του Σταυριανού και της Βερόνας, έτους γενν.1839  και απεβίωσε το έτος  1909.
Ο ΠΎΡΓΟΣ  αυτός αποτελείται από τέσσερις ορόφους του ενός δωματίου, διαστάσεων 4μ χ 4μ έκαστον. Συνέχεια του Πύργου αυτού και προς την βόρια πλευρά αυτού και  προς εξυπηρέτηση λειτουργικών αναγκών αυτού, κατασκευάστηκε συγχρόνως  δωμάτιο  διαστάσεων 4μ χ 6μ,.
Στην Δυτική πλευρά του Πύργου και σε δομική συνέχεια  υπάρχει οικία, κατασκευασθείσα  περίπου συγχρόνως από τον αδελφό του Τζανέτου Τζεφεράκου, του  Παναγιώτη Τζεφεράκου  του Σταυριανού και της Βερόνας, έτους γενν. 1842   αποβιώσαντος το έτος 1932, ιδιοκτησίας σήμερον κληρονόμων Γεωργίου Τζεφερακου του Λέκκα.
Ο Τζανέτος Τζεφεράκος ήταν  μία ξεχωριστή προσωπικότητα στην περιοχή, διακρίνετο για την λογική και την σοφρωσύνη του και απολάμβανε μεγάλο σεβασμό σε όλη την περιοχή, ήταν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Ήταν ο μεγαλύτερος κτηματίας της περιοχής.                                                                                                                           Τα καλύτερα κτήματα της περιοχής του Δρυαλίου ήταν δικά του [ τα οποία έδωσε προίκα στις θυγατέρες του στα Κιάφια { Καλλιόπη – Α Λεωτσάκου}, διστράδια { Π. Γαρυφαλλάκου}, Πραγιές [ Φ. Πιερόγιαννη}.Όταν επισκέπεπτετο κάποιος ξένος το Δρυαλί, φιλοξενούσε αυτόν ο πιο ευκατάστατος και αυτός ήταν ο Τζανέτος Τζεφεράκος.
Τζανέτος Τζεφεράκος  είχε νυμφευθεί την Ελένη   Γρηγοράκου από το Δρυαλί. Πρέπει να ήταν αδελφή του πατέρα του Γρηγόρη Γρηγοράκου [ πατέρα του Θωμά, του Γεωργίου και του Βασιλείου και της Αριστέας] και του Δημητρίου Γρηγοράκου γνωστού Δικηγόρου.
Από τον γάμο αυτόν ο Τζανέτος  απόκτησε τέσσερις  θυγατέρες,
1} Την Καλλιόπη σύζυγο Αντωνίου Λεωτσάκου.
Η Καλλιόπη απόκτησε:
 Ι}.τον Τζανέτον Λεωτσάκον  έτους γενν. 18… και αποβιώσαντα το έτος 19… από παθολογικά αίτια, ο οποίος ήταν μόνιμος επιλοχίας έχοντας αποφοίτησε από το Στρατιωτικό Σχολείο Σάμου. Οι απόφοιτοι του σχολείου αυτού μετά από κάποιο μικρό χρονικό διάστημα ονομάζοντο αξιωματικοί,
 ΙΙ}.  Την Σταυρούλα σύζ. Γεωργίου Τζεφεράκου του Σταυρούλια και
 ΙΙΙ}.  την Θεοδώρα σύζ. Πετρόπουλου Τζεφεράκου του Γρηγορίου, ο οποίος απέκτησε την κυριότητα του Πύργου που περιγράφεται ανωτέρω.      

2}. Tην   Σταυρούλα σύζ. Παναγιώτη  [ Γαρύφαλλον ]  Κουτσολιάκον - Γαρυφαλλάκον.
Η Σταυρούλα  απόκτησε :    I}. τον Νικόλαον Γαρυφαλλάκον, έγκριτο Διδάσκαλο  στοιχειώδους εκπαιδεύσεως [ πατέρα του Παναγιώτη Γαρυφαλλάκου Φαρμακοποιού] και της Βασιλείας σύζυγο το Παναγιώτη Μιχαλόλια Δικηγόρου] και   ΙΙ}. Τον Δημήτριον Γαρυφαλ-λάκον Τελωνειακόν Υπάλληλον]..
3]. Την Αρχοντούλα  σύζ. Μιχαήλ  Μανωλάκο από το Νύφι. Η Αρχοντούλα απέκτησε έναν υιό ο οποίος αποβίωσε ως φοιτητής Ιατρικής.
4}. Την Κωνσταντίνα  σύζ. Φωτίου Πιερρόγιαννη  από το Δρυαλί [ η οικογένεια αυτή έχει εκλείψει από το Δρυαλί ]. Η Κωνσταντίνα  απόκτησε μία θυγατέρα την Γεωργία σύζ. Μιχαήλ Τσιριγώτη του Δημητρίου, αδελφό του Παναγιώτη Τσιριγώτη. Η Γεωργία απέκτησε τον Παναγιώτη, τον Φώτιο, τον Σταύρο και τον Πέτρο.
Η ως άνω οικία – Πύργος αποκτήθηκε από τον Πετρόπουλο Τζεφεράκο το έτος 1919. Ο Πετρόπουλος νυμφεύθηκε το έτος 1926 με την Θεοδώρα  Λεωτσάκου  του Αντωνίου και της Καλλιόπης [ Θυγατέρας της Καλλιόπης Τζανέτου Τζεφεράκου πρώτου ιδιοκτήτη και κατασκευαστή του ως άνω Πύργου.]..
Ο  Πετρόπουλος και  η  Θεοδώρα Τζεφεράκου από το γάμο τους απόκτησαν τα παρακάτω τέκνα. :   
. 1)  Γεώργιος  Τζεφέρης  ή  Τζεφεράκος    γεννηθείς στο Δρυμό Λακωνίας  . 
  2}  Κωνσταντίνος  Τζεφεράκος .   ,    
 3}  Ευάγγελος   Τζεφεράκος, .  4. )  Λεωνίδας Τζεφεράκος.Δικηγός Πειραιώς, Υποσταράτηγος Ε.Λ.ΑΣ. έ.α.  ,    5]. Ανδρέας Τζεφεράκος  ,γενημένος το έτος 1941,αποβιώσας το 1968 , 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΙΙ}.ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΚΟΝΙΤΣΙ  ΧΩΡΙΚΙΑΝΙΚΑ

1α}. .....................................................................................................


==============================================================

ΙΙΙ}.ΟΙΚΙΣΜΟΣ   ΧΩΡΑ.


--------------------------------------------------------------
Α}. ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ .

1α}. ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΑΝΙΚΑ......................................................


2α}.  ΜΠΑΖΙΑΝΙΚΑ ..................................................

ΟΙΚΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ  ΜΙΧ.  ΜΠΑΖΑΚΟΥ
------------------------------------------------------------------------

3α}. ΚΟΥΤΣΟΛΙΑΝΙΚΑ......................................
-------------------------------------------------------- 


ΜΕΛΗ   ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ   ΚΟΥΤΣΟΛΙΑΚΟΥ.

Π
Κουτσολιάκος  Παναγιώτης  του Βασιλείου



Γάμος  Παναγιώτη




ΤΑ  ΑΝΘΗ  ΑΥΤΑ   ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ  ΣΤΗΝ   
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ   ΚΟΤΣΟΛΙΑΚΟΥ  ΑΠΟ ΤΗΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΤΗΣ  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

--------------------------------------------------------
4α}. ΛΕΚΚΙΑΝΙΚΑ ........................................ 

5α}.  ΠΑΝΑΓΙΩΤIΑΝΙΚΑ .................................. 

6α}  ΛΑΔΑΚΙΑΝΙΚΑ.................................................................. 

7α}. ΤΖΕΦΕΡΙΑΝΙΚΑ .........................................................

=================================================================================


 Η απεικόνιση, φωτογράφηση - περιγραφή οικιών με κάποιο μικρό ιστορικό των οικιών.
Με την περιγραφή αυτή θα αναφέρεται για κάθε μία οικία ένα μικρό ιστορικό αυτής από της ανεγέρσεως της. Δηλαδή ποία πρόσωπα κατοίκησαν σε κάθε οικία από της ανεγέρσεως της μέχρι σήμερα, με αναφορά ενός μικρού ιστορικού. Στα ιστορικά θα αναφέρονται κυρίως και οι τελούμενοι γάμοι των προσώπων και έτσι με την μέθοδο αυτή θα προκύπτουν και οι δεσμοί συγγενείας μεταξύ των διαφόρων οικογενειών, ώστε οι νεώτεροι να γνωρίζουν τους δεσμούς συγγενείας των οικογενειών, γεγονός που θα ενισχύει -θα προάγει την καλή επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων - καταγομένων προσώπων από το Δρυαλί.
ΑΚΟΜΗ με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατόν να καταγραφεί έστω και στοιχειωδώς η μικρή ιστορία του ΔΡΥΑΛΙΟΥ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ   όλα  τα αξιαγάπητά μου συγγενικά - φιλικά πρόσωπα, που κατάγονται από το Δρυαλί να προσφέρουν  την << ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ >>  με  εργασίες όπως  η παρακάτω αναφερομένη  για  τις οικίες του Δρυαλίου για  ανάρτηση στην παρούσα Ιστοσελίδα, δεδομένου ότι όπως έχει αναφερθεί στον τίτλο αυτής ότι δεν ανήκει αποκλειστικά στον ΣΥΝΤΑΚΤΗ αυτής αλλά ανήκει σε όλο το Δρυαλί.
Ακόμη υπενθυμίζω ότι κατά την κοπή της Πίττας στο Δημαρχείο Νικαίας  τα προαναφερόμενα  εγένοντο δεκτά από την Γενική Συνέλευση.
ΣΥΝΕΠΩΣ  νομιμοποιούμαι να αξιώνω την συνδρομή κυρίως  από το Διοικ. Συμβούλιο του Συλλόγου μας [ Δρυαλίου], ιδιαιτέρως από τον αξιαγάπητο και πολύ δραστήριο - παραγωγικό Πρόεδρο μας, τον αγαπητό μας, Σταύρο Μπαζάκο.
ΑΚΟΜΗ  ΑΝΑΜΕΝΩ   από το Δ.Σ.  του Συλλόγου μας για ανάρτηση -Δημοσίευση στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ  και τις δραστηριότητες - εκδηλώσεις - ενημερώσεις για τα μέλη του Συλλόγου μας και όχι μονό. 
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ. Προτείνω  η Ιστοσελίδα μας αυτή να αποτελέσει κοινό σημείο αναφοράς –επικοινωνίας -ενημέρωσης όλων των μελών του Συλλόγου μας.